Heb jij ook meer last hebt van acné en roodheden als het winter wordt? Maar weet je, eigenlijk kan je dit gemakkelijk oplossen door 2 dingen te doen.

Love summertimes.

Een rustige huid, geen roodheden, minder onzuiverheden en puistjes…Niet voor niets is de zomer het favoriete seizoen van de acné gevoelige huidjes. Maar dan wordt het winter, en daar zijn ze dan: acné en de puistjes.

De reden? In de winter kan je lichaam mindere vitamine D kan opnemen en omdat je huid droger wordt door externe factoren.

 

Warme zonnestralen.

Zalig toch die warme zonnestralen! Ze zorgen voor een instant happy gevoel en geven ons veel energie. En onze immuniteit? Die geniet ook mee.

Maar wat als je immuniteit op een laag pitje staat? Dan kan ons lichaam onvoldoende reageren als het nodig is. Waardoor we vlugger ziek worden, last krijgen van irritatie en ontstekingen. En ja, hierdoor kunnen we ook vlugger puistjes en acné krijgen.

 

💡 3 tips om geen vitamine D tekort te krijgen:

  1. geniet 30 minuten van de zon voordat je je insmeert
  2. Probeer elke dag 15 tot 30 minuten buiten te komen bij hoogstaande zon met handen en hoofd ontbloot.
  3. Zet – zeker in de winter – wat vaker vette vis op het menu.

✔️ Weetje:

  • mensen met een donker huidtype nemen nog moeilijker vitamine D op als blanke mensen.
  • ons lichaam kan enkel vitamine D aanmaken onder invloed van ultraviolette straling (UV-B) uit zonlicht?

 

❓ Toch niet genoeg?  Kies voor een vitamine D supplement in sprayvorm of in druppels. Deze zorgt voor een betere opname in het lichaam in tegenstelling tot capsules/tabletten. (vraag raad aan je dokter)

 

Veel hydratatie.

De zomer is achter de rug. De chauffage zetten we wat hoger, de dagen worden korter, de warmere jas halen we uit de kast,…..de koudere dagen komen eraan. En je zal het niet graag horen: maar ook de moeilijkere “acné maanden” komen eraan.

Door het koudere weer, warmer douchen… verliest onze huid meer vocht dan normaal. In dit geval spreken van een dehydrateerde huid.

Als je huid een tekort aan vocht heeft dan ben je gevoeliger voor hyper keratinosatie. Een moeilijk woord om te zeggen dat er teveel dode huidcellen blijven “ kleven”  in je poriën. Eigenlijk is dit niet zo erg. Maar als er ontstekingen bij komen, dan hebben we prijs: acné en roodheden.

 

💡 5 Dingen die zorgen voor meer vochtverlies:

  1. Droge omgeving: chauffage, kachel
  2. Te warm water: vermijd hete douches, sauna’s, stoom op je gelaat
  3. Gebruik van korrelscrubs ( = fysische scrub )
  4. Alcohol in je verzorgingsproducten: beschadigen je beschermlaag van je huid waardoor dat je vlugger ontstekingen krijgt.
  5. Uitdrogende ingrediënten: retinoïden en benzylperoxide

 

❓ Waar moet ik op letten?

1° Gebruik dagelijks een hydraterende crème, een serum of een tonic/mist die ingrediënten bevatten die vocht vasthouden in je huid.  Zoek naar ingrediënten zoals bloemenwater, glycerine, sorbitol, hyaluronzuur, glycolzuur, melkzuur, urea,…

2° kies voor verzorgingsproducten zonder irriterende ingrediënten dus zonder alcohol, parfum,…

 

Kort samengevat:  zorg voor een hoge immuniteit en voldoende vocht in de huid.  Dit zal de kans op ontstekingen en roodheden fors verminderen.

 

Vraag meer info aan je schoonheidsspecialiste.

 

Auteur: Sofie Dewitte