Facelift zonder operatie?

Zelfbruiner uit het potje of toch niet?

Voor de 20st eeuw werd een bleke huid geassocieerd met hoge klasse, rijkdom en schoonheid. Vanaf de jaren 1928 veranderde dit beeld en werd een gekleurde huid aanzien voor rijkdom, meer zelfvertrouwen en een  goed gevoel. In de jaren 1950 onderzocht Dr. Wittgenstein het gebruik van orale inname van Dihydroxyacetone ( bruin kleurend stofje ) bij kinderen met een metabolische ziekte. Bij inname werd er soms gemorst waardoor bruine vlekken op de huid achterbleven. Enkele jaren later was de 1ste zelfbruiner op de markt.

 

Wat gebeurt er op de huid?

Dihydroxyacetone ( DHA ) is het ingrediënt in de zelfbruiner die voor verkleuring van de huid zorgt. DHA is een stof afkomstig uit suikerbieten of suikerriet en zorgt ervoor dat de dode cellen van de bovenste huidlaag (epidermis) bruin verkleuren. Het bruineffect ontstaat ten gevolge van de Maillard reactie. De Maillard reactie kennen we van in de keuken ze zorgt bv. voor het mooie bruine korstje bij een gebakken kip. Doordat de huidcellen langzaam van de huid afvallen, verdwijnt de kleur na enkele dagen. 

 

 Goed alternatief voor de zon?

Veel mensen kiezen voor een zelfbruiner boven natuurlijk zonlicht of zonnebank  om een mooi kleurtje te krijgen. Onderzoeken hebben geen nadelige gevolgen aangetoond van DHA in de vorm van crème. Het wordt beschouwd als een prima alternatief voor een zongebruinde huid. Naar de sprayvorm is echter nog niet veel onderzoek gedaan. Het risico van sprays is dat je het product ook inademt, wat mogelijks nadelige gevolgen kan hebben.

 6 tips voor een bruine gezonde huid. 

  • Zelfbruiner is geen zonbescherming. Het heeft slechts een zonbescherming van factor 3-4.
  • Opletten met ingrediënten zoals henna en walnootextracten want deze geven een oranje kleur.
  • Exfolieer goed voordat je de zelfbruiner aanbrengt anders krijg je geen egale kleur.
  • DHA droogt je huid lichtjes uit, zorg dus voor een goed gehydrateerde huid. Dit zal er ook voor zorgen dat je je bruin kleurtje langer kan behouden.
  • Breng het product steeds aan op een droge huid.
  • Was je handen steeds na het aanbrengen van het zelfbruiner. 

 

Ontdek hier al onze andere tips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *