Geen zwangerschaps “glow” maar puistjes en acné…

 

Een prachtige  “ zwangerschapsglow “ én mooi zwanger zijn, de droom van veel zwangere vrouwen. Maar niet iedereen heeft het geluk om te genieten van deze prachtige glow. Sommigen krijgen net een rode, onzuivere huid of nog meer acne.

 

Waarom krijg ik net nu meer acné?

Ben je gevoelig voor puistjes tijdens je menstruatie? Of heb je een voorgeschiedenis van hormonale acné? Je kan het al raden, dan is de kans groter dat je zwangerschapsacné kan krijgen.

Hoe komt dit?

Door de toename van hormonen, androgenen genoemdworden de talgklieren gestimuleerd en produceren ze meer talg. Hierdoor geraken de poriën sneller verstopt en steken puistjes en ontstekingen makkelijker de kop op.

Het goede nieuws is dat de ergste periode tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap is.

Eenmaal de hormonen terug in balans komen , krijg je geleidelijk aan  je “oude” huid terug.

 

Mag je alle produkten blijvengebruiken?

Sommige ingrediënten kunnen doordringen in de bloedbaan. De kans dat dit gebeurt is klein, maar we nemen geen risico’s. Daarom zijn er een aantal ingrediënten in verzorgingsproducten die we beter gedurende de zwangerschap vermijden. Vraag meer uitleg bij je schoonheidsspecialiste.

 

En nu?

Moet ik nu andere producten aankopen omdat ik zwanger ben? Neen, zo’n haast moet het niet lopen. Door de “ zwangerschap hormonen”  kan je huid gevoeliger reageren en moeten we onze dagelijkse routine een beetje aanpassen.

  1. Kies voor een milde reiniger.Een huid met acné is meestal een gevoelige huid, waarvan de huid barrière niet intact is.
  1. Liever geen korreltjes om mee te scrubben. De korreltjes trekken de puistjes nog meer open en hierdoor maak je je acné erger.
  1. Dan maar exfoliëren? Exfoliërende producten met een lage concentratie glycolzuur (onder de 10%) of salicylzuur (onder de 2%) kan je probleemloos gebruiken.
  1. Smeer je regelmatig in met zonnecrème om het gekende zwangerschapsmasker geen kans te geven. Zelfs tijdens de winter. Het allerbelangrijkste is om dit gedurende de volledige zwangerschap te doen. Kies voor een zonbescherming van minimaal SPF 30, op basis van minerale filters. Dit houdt in: een dagcrème of zonnecrème met zinkoxide en/of titaniumdioxide erin.

 

Wat vermijd ik beter tijdens de zwangerschap?

 

  • Vitamine A en afgeleiden. Dit geldt overigens ook tijdens het geven van borstvoeding.
  • Verblekende producten (die hydroquinon bevatten). Ook het ingrediënt arbutine Laat je beter links liggen.
  • Huidverzorging op basis van etherische oliën.
  • Benzoylperoxide: enkel in een lage concentratie ( 5% of minder ) wordt als veilig beschouwd.
  • Salicylzuur (BHA): indien er lage concentraties in je huidverzorgingsproducten zitten (1-2%) worden deze als veilig beschouwd. Ook kun je tijdens de zwangerschap overwegen om in plaats van salicylzuur een exfoliant met glycolzuur te gebruiken.

Vraag meer info aan je schoonheidsspecialiste.

 

Auteur: Sofie Dewitte