Veel vrouwen ervaren last van acne net voor hun menstruatie. Dit komt door hormonale schommelingen, met name een verhoogd niveau van oestrogeen en progesteron. Deze hormonen stimuleren de talgklieren, waardoor ze meer talg produceren. Dit talg kan zich vermengen met dode huidcellen en bacteriën, wat resulteert in puistjes.

 

Hoe voorkom je acne rond je menstruatie?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om acne rond je menstruatie te voorkomen.

 

  • Beperk alcohol de week voor je menstruatie

Alcohol belast je lever, die verantwoordelijk is voor het metaboliseren van hormonen zoals oestrogeen. Als je leverfunctie traag is, zal die extra alcohol je lever overbelasten, bijdragen aan een verstoorde oestrogeenspiegel en acne kunnen veroorzaken.

 

  • Bereid je huid voor

De week voor je menstruatie is de luteale fase van je menstruatiecyclus. In deze fase stijgen de progesteronspiegels, wat de aanmaak van talg kan stimuleren. Gebruik een zachte reiniger die de huid niet uitdroogt en hydrateer je huid. Gebruik regelmatig een serum dat verstopping van de poriën tegengaat, zoals een azaleïne serum of vitamine A serum. Deze verwijderen zacht de dode huidcellen zodat verstopte poriën minder kans krijgen.

 

  • Houd je bloedsuikerspiegel in evenwicht

Je hebt waarschijnlijk meer trek in koolhydraten en suiker in deze week, en dat is logisch gezien wat er hormonaal gebeurt. Maar te veel suiker eten verstoort je bloedsuikerspiegel en kan leiden tot acne.

Concentreer je op complexe koolhydraten (zoals pompoen, zoete aardappelen, quinoa, bieten) en vermijd suikerhoudende dranken en bewerkt voedsel met toegevoegde suiker. Zorg ervoor dat je koolhydratenrijke voedingsmiddelen combineert met gezonde vetten en eiwitten.

Als je progesteronspiegels laag zijn, kunnen androgenen vrij spel krijgen en meer talg aanmaken, wat kan leiden tot acne. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, magnesium, vitamine C, vitamine B6 en vitamine B12 om de productie van progesteron te ondersteunen. 

 

  • Stem je ritmes af

Naarmate je oestrogeen- en progesteronspiegels van nature dalen in de week voor je menstruatie, merk je misschien dat je meer introvert wilt zijn, minder taken op je neemt en meer stilte zoekt in je dagelijkse leven.

 

 

  • Verbeter de doorbloeding van je bekken

Bekkenstagnatie kan de productie van progesteron en de gezondheid van je menstruatiecyclus beïnvloeden. Verbeter de bekkencirculatie en de lymfestroom door regelmatig te bewegen, meer te staan dan te zitten, een goede houding te hebben, je buik te masseren (tenzij je een spiraal hebt) en eventuele constipatie aan te pakken.

 

acne menstruatie

  • Optimaliseer je stressreactie

Stress vermindert progesteron en beïnvloedt het vermogen van je lichaam om andere hormonen te metaboliseren en milieuverontreinigende stoffen af te voeren die kunnen bijdragen aan acne. Omarm zachte vormen van stressvermindering, zoals yoga, ademhalingstechnieken, wandelen in de natuur of een zachte massage.

 

De hormonale schommelingen tijdens je menstruatiecyclus kunnen een grote invloed hebben op je huid. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen, te ontspannen en de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken, kun je de invloed van hormonen op je huid aanpakken.

 

Auteur: Sofie Dewitte