Voor mij een goede cocktail! Maar liefst zonder een kater en belabberde acné huid de dag erna!
Zou dit niet zalig zijn? Ik wou dat ik volmondig ja kon zeggen. Maar helaas…
Is het een fabeltje dat je van alcohol acné krijgt?

 

Het verband tussen alcohol en acné.

Een glas alcohol drinken zal niet direct voor puistjes zorgen, maar heeft wel invloed op je hormonen, immuunsysteem en lever. En deze zijn net de boosdoeners van acné.

 

1) De hormonen.
Onze hormonen spelen een grote rol in ons lichaam en bepalen hoe onze huid eruitziet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je testosteronspiegel de lucht in en begint je lichaam meer hormonen ( androgenen ) te produceren.

Deze androgenen zijn ook de fabriek voor het produceren van talg. Maar als onze talgfabriek overuren maakt dan is de kans groter dat onze poriën gaan verstoppen. En verstopte poriën verhoogt de kans op puistjes.

 

2) Het immuunsysteem
Die zorgt ervoor dat slechte indringers niet in ons lichaam geraken. Door het drinken van alcohol wordt ons immuunsysteem beschadigd. Waardoor het zich niet meer zo goed kan verzetten tegen die slechte indringers. Het moet harder werken om alles onder controle te houden.

Maar is al een beetje het noorden kwijt waardoor de slechte indringers vrij spel krijgen.

 

3) Stress
En ja ook die stress zit mee in het acné verhaal. Als je een glaasje wijn drinkt dan verhogen je stresshormoonspiegels zoals cortisol. En die werken dan weer op je immuunsysteem. Het is steeds een “en – en “ verhaal.

 

4) Alcohol en suiker
Een glaasje wijn? Of een gemengd drankje zoals een cocktail of gin-tonic? Dan krijg je pas een echt suikerbommetje binnen. 

Wat gebeurt er in het lichaam? Drink je een glas alcohol dan stijgen je bloedsuikerspiegels. Hierdoor begint je lichaam meer insuline te produceren. En die insuline zorgt dan weer voor een hormonale reactie. Die maakt je huid gevoeliger voor acné.

 

5) De lever
Teveel drinken kan elk deel van je lichaam beïnvloeden. En welk orgaan ziet het meeste af van jouw glaasjes alcohol? Inderdaad de lever.
Deze filtert de gifstoffen in ons lichaam. Dus als je een nachtje goed doorzakt zal je lever overuren maken voor het verwijderen van al die gifstoffen.

Maar als er teveel gifstoffen het lichaam binnenkomen dan geraakt hij niet door zijn werk. En blijven deze gifstoffen in het lichaam een wandelingske maken.
Gifstoffen kunnen dan leiden tot een toename van huidproblemen, waaronder acné.

 

Dus, veroorzaakt alcohol acné?

 

Een glas alcohol drinken zal niet direct voor puistjes zorgen, maar het heeft wel invloed op je hormonen, immuunsysteem, lever waardoor je vatbaarder wordt voor niet alleen acné, maar ook voor andere huidproblemen.

 

Vraag meer info aan je schoonheidsspecialiste.

 

Auteur: Sofie Dewitte