Voor mij een goede cocktail! Maar liefst zonder een kater en belabberde acné huid de dag erna!
Zou dit niet zalig zijn? Ik wou dat ik volmondig ja kon zeggen. Maar helaas…
Is het een fabeltje dat je van alcohol acné krijgt?
Het verband tussen alcohol en acné.
Een glas alcohol drinken zal niet direct voor puistjes zorgen, maar heeft wel invloed op je hormonen, immuunsysteem en lever. En deze zijn net de boosdoeners van acné.
1) De hormonen.
Onze hormonen spelen een grote rol in ons lichaam en bepalen hoe onze huid eruitziet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je testosteronspiegel de lucht in en begint je lichaam meer hormonen ( androgenen ) te produceren.
Deze androgenen zijn ook de fabriek voor het produceren van talg. Maar als onze talgfabriek overuren maakt dan is de kans groter dat onze poriën gaan verstoppen. En verstopte poriën verhoogt de kans op puistjes.
2) Het immuunsysteem
Die zorgt ervoor dat slechte indringers niet in ons lichaam geraken. Door het drinken van alcohol wordt ons immuunsysteem beschadigd. Waardoor het zich niet meer zo goed kan verzetten tegen die slechte indringers. Het moet harder werken om alles onder controle te houden.
Maar is al een beetje het noorden kwijt waardoor de slechte indringers vrij spel krijgen.
3) Stress
En ja ook die stress zit mee in het acné verhaal. Als je een glaasje wijn drinkt dan verhogen je stresshormoonspiegels zoals cortisol. En die werken dan weer op je immuunsysteem. Het is steeds een “en – en “ verhaal.
4) Alcohol en suiker
Een glaasje wijn? Of een gemengd drankje zoals een cocktail of gin-tonic? Dan krijg je pas een echt suikerbommetje binnen.
Wat gebeurt er in het lichaam? Drink je een glas alcohol dan stijgen je bloedsuikerspiegels. Hierdoor begint je lichaam meer insuline te produceren. En die insuline zorgt dan weer voor een hormonale reactie. Die maakt je huid gevoeliger voor acné.
5) De lever
Teveel drinken kan elk deel van je lichaam beïnvloeden. En welk orgaan ziet het meeste af van jouw glaasjes alcohol? Inderdaad de lever.
Deze filtert de gifstoffen in ons lichaam. Dus als je een nachtje goed doorzakt zal je lever overuren maken voor het verwijderen van al die gifstoffen.
Maar als er teveel gifstoffen het lichaam binnenkomen dan geraakt hij niet door zijn werk. En blijven deze gifstoffen in het lichaam een wandelingske maken.
Gifstoffen kunnen dan leiden tot een toename van huidproblemen, waaronder acné.
Dus, veroorzaakt alcohol acné?
Een glas alcohol drinken zal niet direct voor puistjes zorgen, maar het heeft wel invloed op je hormonen, immuunsysteem, lever waardoor je vatbaarder wordt voor niet alleen acné, maar ook voor andere huidproblemen.
Vraag meer info aan je schoonheidsspecialiste.
Auteur: Sofie Dewitte
Ik heb daar zeker last van! Elke keer als ik drink, de dag daarna heb ik puistjes 🙁 Niet leuk dus. Maar goed, houdt me niet tegen om de dag daarna weer een drankje te doen hehe
Dag Maud,
probeer in jouw geval regelmatig je huid te exfoliëren en je huid te hydrateren. Het exfolieren zal ervoor zorgen dat je puistjes minder goed kunnen doorkomen. Kies voor milde huidverzorgingsprodukten die de huid niet irritern en vooral vrij zijn van verstoppende ingrediënten.
En niet teveel alcohol , maar we moeten nog altijd kunnen genieten he.
fijne dag
sofie
Ik heb heel erg veel last van acne en ik vraag me af of er ook supplementen zijn die ik in kan nemen of bepaalde voeding helpt?
Dag Evelien,
als we kijken naar acne dan heeft deze altijd een combinatie van deze 4 oorzaken:
– vereerd of geen produktgebruik
– levenstijl: slapen, stress, bewegen
– hormonen: puberteit, menopauze
– voeding: gezond? veel suikers? inflammatoire voeding?
Als we willen werken op acné moeten we dan ook altijd rekening houden met deze 4.
bv enkel letten op je voeding zal al een groot deel bijdragen aan je acné maar als je de verkeerde produkten op je gelaat gebruikt. Dan zal je acné niet vlug genezen en enkel maar meer irriteren.
Ook de vorm van acné is belangrijk is het onstoken of niet? om dan het juiste behandeplan op te stellen qua voeding en produkten
Om terug te komen op je vraag: voeding en voedingssuplementen.
Algemeen: probeer altijd zo gezond te eten. Probeer zoveel mogelijk snelle suikers weg te laten uit je voeding zoals snoepen, frisdranken,… Let wel er zit veel verdoken suiker in voeding. Lees dus goed de kleine letters.
Probeer veel vezels te eten of zoveel mogelijk ongeraffineerde voeding. Vermijd transvettten, melk en melkproducten, margarine, bak-en braadvet, synthetisch plantaardige oliën, jodiumzout, citrussappen,…
Probeer veel groenten, volkoren producten, noten, visolie (omega 3), pre en probiotica. Deze bevorderen je spijvertering en zorgen voor gezonde darmen.
En gezonde darmen resulteren in een gezonde huid.
Qua voedingssuplemeten: omega3 ( visolie, maar wel met hoge concentraties en zuiver ). vitamine B3 en vitamine B6 ( bij voorkeur een volledig vitamine B-complex), gebufferde vitamine. Eventueel zink.
Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag van je.