Krijg ik puistjes van make-up?

 

Sommigen beweren dat je net meer puistjes krijgt van make-up, anderen zeggen het tegenovergestelde. Wie trekt er aan het rechte eind?

Jawel, er is al onderzoek naar gedaan. Maar al een tijd geleden, namelijk in de jaren ’70. Daar hebben ze pure concentraties van veelgebruikte make-up ingrediënten getest op konijnenhuid. En wat bleek? Er was  geen enkel verband tussen de ingrediënten in make-up en de puistjes.

 

Waarom krijg ik dan puistjes als ik make-up gebruik?

Dit is grotendeels door de samenstelling van het product. In make-up worden heel wat cosmetische ingrediënten gebruikt. Op deze waaier aan ingrediënten kan de ene huid vlugger reageren als de andere. Met puistjes, ontstekingen, roodheden als gevolg.

 

Waarop moet ik letten?

Heb je gemakkelijk last van puistjes?

Dan vermijd je best kokosolie, ook in je reiniger. Aan kokosolie zijn er al veel goede eigenschappen toegeschreven.  Maar jouw acné gevoelige huid staat niet zo te springen voor kokosolie.

Ook siliconen, hebben de eigenschap om de huid vlugger te verstoppen.

Je zal op internet heel veel irriterende ingrediënten terugvinden, deze zijn niet altijd wetenschappelijk ondersteund. Maar meestal in het voordeel van de cosmeticaproducent geschreven.

Enkele voorbeelden van de meest irriterende ingrediënten zijn parfum, SD alcohol, essentiële oliën.

 

Wel of geen make-up?

De gouden regel bij cosmetica producten is: vermijd irriterende ingrediënten!

Een huid met puistjes of een gevoelige huid heeft het nadeel dat haar beschermlaag (de huid barrière) niet intact is. Dit wil zeggen dat deze ingrediënten in de huid komen en zo een reactie veroorzaken.

En bij de ene persoon kan dit leiden tot puistjes en bij iemand anders tot roodheid.

Kies je voor make-up? Kijk goed naar de samenstelling van je make-up.

Het gebruik van make-up kan ons zelfvertrouwen wel een duwtje in de rug geven. En dit zorgt op zijn beurt voor minder stress. En stress is nu net een van de triggers van puistjes.

 

 Vraag meer info aan je schoonheidsspecialiste.

 

Auteur: Sofie Dewitte