De laatste weken hadden we vooral last van droge handen. De volgende stap? Huidirritatie door het dragen van een mondmasker. Dit vooral bij personen met een gevoelige huid of mensen die langdurig een mondmasker moeten dragen. Daarom is het nuttig om deze tips even te doorlopen.

 

Welk soort masker voor je huid?

Of het nu gaat om een wegwerp, een chirurgisch of een FFP masker. Elk soort masker kan huidirritatie veroorzaken.

Met de “losse “ maskers zoals wegwerp en chirurgische masker zien we vooral huidirritatie, droogte, jeuk en roodheid, ook gekend als contact dermatitis. Deze wordt veroorzaakt door de warmte, vocht van je adem, zweten onder het masker en het wrijven van het masker tegen de huid. Dit kan mogelijks ook acne in de hand werken.

De FFP maskers , de harde type maskers, sluiten zeer nauw aan op de huid. Hiervoor worden kleefstoffen of resten van formaldehyde gebruikt, jammer genoeg kunnen deze voor irritatie en allergie zorgen. En kunnen blaren, open wonden, ruwe plekken ontstaan door de constante wrijving.

 

huid tip

Tip tijdens het dragen van een masker?

  • Reinig je huid grondig voor het gebruik van een masker.
  • Beperk het gebruik van make up en zware foundation.
  • Gebruik een beschermend serum of niet vette dagcrème die silicone bevat. Deze herken je aan ingrediënten eindigend op – one of – xane. Silicone legt een fijn beschermend laagje op de huid. Hierdoor beperk je de kans op uitdrogen en  
  • Heb je een vette huid? Gebruik geen dagcrème maar vervang deze door een licht serum.
  • Gebruik je een FFP masker? Gebruik enkel een serum om het aansluiten niet te verhinderen.

Wat doe ik best na het dragen van een masker? 

  1. Reinig elke avond met een zachte reiniger.
  2. Gebruik lauw water en dep je huid droog.
  3. Heb je last van acné of meer onzuiverheden? Gebruik regelmatig een zuiverend masker die onzuiverheden opslorpt en verzorgend werkt. Gebruik producten die groene klei, steenkool of tea tree bevatten.
  4. Last van droge vlekken? Kies voor barriere herstellende ingrediënten zoals ceramides, glycerine, hyaluronzuur of zuivere plantaardige oliën.
  5. Vermijd zeker exfolieren als je huid reeds geïrriteerd of rood is.