Puistjes & puber? Hier is jouw 5 stappenplan. 

Eindelijk puber! En ja, mogelijks maak je al snel kennis met de minder leuke kant van het tiener zijn:  puistjes op je gelaat, borst en misschien zelfs op je rug.

Met deze 5 stappen ga je vervelende puistjes onder controle krijgen. Maar om dit goed te doen, moet je eerst begrijpen vanwaar die komen.

 

Wat gaat er verkeerd?

In de puberteit begint het lichaam het mannelijk hormoon (testosteron) te produceren. Hierdoor gaan de talgklieren meer talg te produceren. Ondertussen worden, dieper in je huid, nieuwe huidcellen aangemaakt, die langzaam naar het huidoppervlak komen. Hiervoor krijgen ze hulp van talg en afvalstoffen om ze naar boven te duwen.

puber puistjes

 

Jammer genoeg loopt het verhaal anders bij een acné-gevoelige huid. Want hier komen de huidcellen niet goed naar boven. Ze blijven als het ware “plakken” in de porie. (= Retention Hyperkeratosis). En zo geraakt de porie verstopt….en ontstaan puistjes.

Vaak is dit is erfelijk bepaald, want één van je ouders (of beide) had vroeger hoogstwaarschijnlijk ook last van acné. Maar het zijn niet alleen de mannelijke hormonen die schuldig zijn. Bijvoorbeeld: roken, suikerrijke/gezouten voeding, bepaalde huidverzorgingsproducten en stress kunnen ook oorzaken zijn.

 

Wat kan je doen?

Stap 1: Zacht reinigen

Elke huid heeft een milde reiniger nodig. Maar veel producten zijn te agressief, zeker voor de acné-gevoelige huid. Denk bijvoorbeeld aan goed-schuimende reinigers,  scrubs (die met die korrels), uitdrogende maskers: laat die maar staan in de winkel.

 

Wat moet je doen?

Kies voor een zachte reiniger. Voelt je gezicht trekkerig, oncomfortabel aan na het reinigen? Dan is deze reiniger niet geschikt voor jouw huidtype.

Een goede reiniger zorgt ervoor dat de vuile stoffen op de huid mooi verwijderd worden. Ze zorgt dat de pH waarde van je huid mooi in balans is, waardoor je huid zacht en niet trekkerig aanvoelt.

 

Stap 2: Exfoliëren

Simpel gezegd: de weg vrij maken voor het overtollig talg en de dode huidcellen.

Hoe doe je dat?

Regelmatig zacht exfoliëren. Dus geen korrelige scrub want deze zorgt voor irritatie bij een acné-gevoelige huid. Gebruik een reiniger op basis van zuren of enzymatisch om de dode huidcellen sneller vrij te maken. Ze kuisen als het ware de poriën uit en zorgen ervoor dat het minder snel verstopt.

 

puistjes pubers

Stap 3: Haren wassen

Heb je vettig haar? Dan moet je dagelijks je haar reinigen met een zachte shampoo. Het vet van het haar komt op je voorhoofd terecht en dit zorgt voor nog meer verstoppingen. Maar ook tijdens het slapen komen je haren op je gelaat en op het hoofdkussen waarop je slaapt.

Tip: ververs je kussensloop elke 2 dagen en kies voor een katoenen kussensloop.

 

Stap 4: Sporten

Niets beter voor het lichaam en de geest om regelmatig te sporten. Het zorgt voor een sterker immuunsysteem, je verzet je gedachten en je afvalstoffen worden vlugger afgevoerd. Vergeet niet na het sporten of een intense lichamelijke inspanning te douchen, ook al heb je niet super veel gezweet.

 

Stap 5: Voeding

puber puistNeen, je moet geen konijn worden om acné aan te pakken. Maar wel je logisch verstand gebruiken. Alles wat je weet dat sowieso ongezond is zoals chips, koeken, snoep, gefrituurd voedsel, frisdrank… laat je beter opzij staan. Hetzelfde geldt voor voeding die veel zout bevat zoals kant en klare maaltijden, zeezout, sushi,  …

Onderzoek heeft uitgewezen dat suikerrijke voeding (ook chocolade ) acné niet veroorzaakt. Maar ze wel verergert.

 

 

 

 

Op zoek naar de juiste producten voor jouw huid? Boek hier jouw gratis huidanalyse