Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die zich kenmerkt door puistjes, mee-eters en zwarte puntjes. Het kan een grote impact hebben op het zelfvertrouwen, vooral bij jonge vrouwen. Er zijn veel factoren die acne kunnen veroorzaken, waaronder hormonen, stress en bacteriën. Maar wat is er met vettig eten?

Vettig eten en acne: mythe?

De mythe dat vettig eten acne veroorzaakt, is hardnekkig. Veel mensen geloven dat het eten van pizza, friet en ijs hun huid alleen maar erger zal maken. Maar is dat wel zo?

De waarheid is dat er geen bewijs is dat vettig eten acne veroorzaakt. Integendeel, sommige studies hebben zelfs aangetoond dat het eten van bepaalde vetten acne kan helpen verminderen.

Hoe zit dat?

Talg is een olieachtige substantie die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd. Talg helpt de huid te beschermen tegen uitdroging en infectie. Bij acne is de talgproductie verhoogd, waardoor de poriën verstopt raken. Dit kan leiden tot ontstekingen, wat de puistjes veroorzaakt.

vettig eten acneTransvetten en acne

Transvetten zijn een type onverzadigd vet dat in bewerkte voedingsmiddelen wordt aangetroffen, zoals koekjes, snoep en fastfood. Ze kunnen de talgproductie verhogen door de werking van een enzym te beïnvloeden dat betrokken is bij de talgproductie.

Een studie uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift The Journal of the American Academy of Dermatology, vond dat mensen die veel transvetten aten, een grotere kans hadden op acne dan mensen die weinig transvetten aten. Hieruit bleek dat het eten van transvetten de ernst van de acne kan verergeren.

Andere vetten en acne

Er zijn andere vetten die ook een rol kunnen spelen bij acne. Omega-6-vetzuren, die in veel plantaardige oliën worden aangetroffen, kunnen de talgproductie verhogen. Omega-3-vetzuren, die in vis en noten worden aangetroffen, kunnen de talgproductie juist verminderen.

Een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical and Experimental Dermatology, vond dat mensen die veel omega-3-vetzuren aten, een kleinere kans hadden op acne dan mensen die weinig omega-3-vetzuren aten. Deze vond ook dat het eten van omega-3-vetzuren de ernst van de acne kan verminderen.

Wat betekent dit voor jou?

Als je acne hebt, is er geen reden om alle vetten te vermijden. In feite kan het eten van bepaalde vetten, zoals omega-3-vetzuren, acne zelfs helpen verminderen.

Tips voor een acnevriendelijk dieet

  • eten acneEet veel fruit, groenten en volle granen. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan voedingsstoffen en helpen je huid gezond te houden.
  • Beperk je inname van bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, snoep en fastfood. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak transvetten en andere ongezonde ingrediënten die acne kunnen verergeren.
  • Eet regelmatig omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren vind je in vis, noten en zaden.
  • Drink voldoende water. Water helpt je huid gehydrateerd te houden en kan ontstekingen verminderen.

Conclusie

De mythe dat vettig eten acne veroorzaakt, is niet waar. Er is wel een verband tussen het eten van transvetten en acne. Maar tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs dat vettig eten, chocolade, zuivelproducten of suikers acne veroorzaken.

Auteur: Sofie Dewitte

Bronnen: