“Ik wil een frisse en stralende huid” antwoorden veel klanten op de vraag van welke huid ze dromen. De oplossing is eigenlijk heel simpel: dagelijks een exfoliant gebruiken. Jammer genoeg is het nog niet zo bekend in onze verzorging en daarom plaatsen we vanaf nu de exfoliant vooraan in onze badkamerkast.

Exfoliëren, wat is dat?

Dagelijks verlies je miljoenen huidcellen.  Door jouw levensstijl of een mooi kleurtje te willen krijg je een doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels of een oneffen teint. Een exfoliant lost de lijm op tussen de dode huidcellen en geeft de kans aan nieuwe huidcellen om tevoorschijn te komen.

 

Even technisch.

exfoliantExfolianten worden ingedeeld in Alpha hydroxyzuren (AHA) , Beta hydroxyzuren. (BHA) en de  Poly hydroxyzuren (PHA).

AHA zuren (bv glycolzuur, melkzuur) zijn wateroplosbaar en kunnen dieper in de huid doordringen. Deze kunnen we gebruiken voor rimpels, pigment, droge huid.

BHA (bv salicylzuur) is in in vet oplosbaar is en dringt tot in de poriën. Dus minder diep dan de AHA. Wat ze meer geschikt maakt voor onzuivere, vette en gevoelige huid.

De nieuwere PHA (bv gluconolacton, lactobionzuur) zijn moleculen zijn groter dan die van de AHA waardoor het minder goed de huid kan binnendringen. Dus minder effectief maar ook minder irritatie. 

Waar op letten?

Een goede exfoliant moet een hoge concentratie zuur bevatten en een correcte de pH-waarde.  Als de zuurconcentratie te laag is bv glycolzuur minder dan 8%. Dan zal de exfoliant enkel vocht vasthouden.

Bij een te hoge pH waarde verliest het product zijn werking. Bij een te lage pH waarde zullen de zuren de huid irriteren. De optimale pH-waarde voor een exfoliant ligt tussen 3 en 4. Probleem is dat dit nergens vermeld is.

Tip: vraag het even aan jouw verkoper van jouw producten.

 

 

exfoliantEn wat met een scrub?

Een scrub verwijdert oppervlakkig en dringt niet in de huid. Vroeger werden plastic microbolletjes gebruikt, maar deze worden tegenwoordig ingeruild voor milieuvriendelijke jojoba bolletjes, walnootschillen, suiker en zeezout. Een scrub is geschikt voor een huid met weinig bezorgdheden of voor het lichaam.

 

VRAAG JE JE NOG STEEDS AF WELKE EXFOLIANT of SCRUB HET BESTE VOOR JOU IS

Boek jouw gratis huidanalyse.