,eb jij last van winteracne? Mensen denken vaak dat acne verbetert als het weer van warm naar koud verandert. Want minder zweten, minder zonbescherming smeren betekenen een zuiverdere huid, toch? Integendeel, het is in feite een mythe dat acne erger is in warm weer. In deze blog leg ik je de oorzaak uit en hoe je het kan voorkomen.

 

Wat veroorzaakt winteracne?

De belangrijkste oorzaak van winteracne is de droge lucht. In de winter daalt de luchtvochtigheid, zowel buiten als binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Waardoor als je huid uitdroogt, je lichaam meer talg gaat produceren. Talg is een olieachtige substantie die helpt om je huid te beschermen. Maar als er te veel talg wordt geproduceerd, kunnen de poriën verstopt raken. Hierdoor kunnen in de poriën bacteriën zich gaan vermenigvuldigen, wat kan leiden tot puistjes.

 

Hoe voorkom je winteracne?

Om winteracne te voorkomen, is het belangrijk om winterdroogte te voorkomen en je huid gehydrateerd te houden. Een gehydrateerde huid produceert minder overtollig talg, wat de kans op puistjes verkleint.  

 

Tips voor het hydrateren van je huid in de winter:winter acne

  • Drink voldoende water. Water helpt je huid van binnenuit te hydrateren.
  • Gebruik een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid in je huis verhogen.
  • Gebruik een vochtinbrengende crème. Kies een vochtinbrengende crème die geschikt is voor een acne huid.
  • Gebruik een exfoliant. Een exfoliant kan help om dode huidcellen te verwijderen en de huid te vernieuwen.
  • Breng je vochtinbrengende creme aan in een dikke laag, als een masker en laat deze inwerken gedurende 10 min, masseer de overtollige creme in op je huid.

Tips voor het voorkomen van puistjes in de winter:

  • Vermijd het aanraken van je gezicht. Als je je gezicht aanraakt, verspreid je bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken.
  • Wees voorzichtig met make-up. Make-up kan de poriën verstoppen. Gebruik alleen make-up die geschikt is voor acne-gevoelige huid.
  • Vermijd lange warme douches. Beperk hete douches tot minder dan vijf minuten. Gebruik milde reinigingsmiddelen.
  • Niet zelfbehandelen. Het uitknijpen van puistjes kan de infectie verspreiden en de acne verergeren.
  • Hydrateer na het douchen of baden. Richt je op acnegevoelige gebieden zoals het gezicht, de nek, de rug en de borst met een lichte moisturizer. Controleer de etiketten en zoek naar “niet-comedogene” producten.

 

Specifieke producten voor winteracne:

acne voorkomenMoisturizer: Kies een moisturizer die geformuleerd is met ingrediënten als hyaluronzuur, sheaboter of ceramiden. Deze ingrediënten helpen je huid gehydrateerd te houden zonder dat ze vettig worden. Controleer de etiketten en zoek naar “niet-comedogene” producten.

Exfolieer regelmatig: de hoeksteen van een acnebehandeling. Deze helpt om dode huidcellen te verwijderen en de huid te vernieuwen. Zoek naar producten die retinol, retinoldehyde, amandelzuur of salicylzuur bevatten. Zorg ervoor dat je daarna ook hydrateert.

Always SPF: zonbescherming is de basis voor elke huidverzorging, ook in de winter. Zoek naar een zonbescherming met de claim “oil free” deze verstopt de poriën niet en voelt niet vettig aan. 

 

Ten slotte als je last hebt van winteracne, is het belangrijk om een acne specialist te raadplegen. Want deze persoon kan je helpen een huidverzorgingsroutine te ontwikkelen die speciaal is afgestemd op jouw behoeften.