Facelift zonder operatie?

Zonverbrand: aftersun aankopen of niet?

Laten we het toegeven, iedereen is al eens verbrand geweest. Nadien gebruiken we braaf een aftersun maar wat doet deze precies? Heeft ze een meerwaarde ten opzichte van een klassieke bodylotion?

 

Fabeltjes over zonbescherming
Wat is zonnebrand?

Als we te lang onbeschermd in de zon zitten, reageert onze huid met een rode, pijnlijk en lichtjes gezwollen huid.  Als we dieper in de huid kijken veroorzaakt de zonnebrand een aanval op ons DNA die niet meer te herstellen is. Op langere termijn  zien we dat de schade die vroeger is opgelopen naar boven komt met snellere huidveroudering, pigmentvlekken, huidkanker als gevolg.

 

Wat is aftersun?

Als onze huid verbrand is moeten we vooral op zoek gaan naar een crème die onze huid kan herstellen, hydrateren, kalmeren en liefst zo snel mogelijk.

Een aftersun bevat vooral afkoelende ingrediënten, de meest gebruikte zijn hoge concentraties alcohol of menthol. Deze koelen af maar hebben daarbij het nadelig effect dat ze soms huidirritatie veroorzaken en tevens een uitdrogend effect hebben. Dit is niet wat we nodig hebben als onze huid al in vuur en vlam staat.

Een verbrande huid is  ook extra gevoelig voor parfumstoffen en conserveermiddelen en deze zitten vaak in een aftersun verwerkt.  Als laatste moet onze aftersun naast kalmeren en hydrateren onze huidbarriere herstellen en dit doet ze met anti-oxidanten zoals vitamine E, vitamine C, niacinamide ( vit B3 ), glutathione,  witte thee,…. Deze vangen als het ware de vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn boosdoeners voor de huid, dit is ook de reden waarom anti-oxidanten in vele cosmeticaproducten verwerkt zijn om de vrije radicalen teniet te doen.

Aftersun versus bodylotion

Een aftersun heeft als werking kalmeren, hydrateren en herstellen. Een bodylotion heeft grotendeels dezelfde werking met uitzondering van het afkoelend effect. Dit afkoelde efffect heeft geen meerwaarde voor onze huid integendeel ze droogt ze net uit. De meeste bodylotions bevatten  anti-oxidanten dus op dit gebied bieden ze ook geen surplus.

Heeft het nut om een aftersun te kopen?

Heb je een kalmerende en herstellende bodylotion? Dan kan je evengoed deze gebruiken in de plaats van een aftersun aan te schaffen.

Waar let ik op bij het kopen van een bodylotion.

* hoofdbestanddeel moet water zijn anders kan het lichaam onvoldoende afkoelen: Aqua  ( water ) moet bovenaan vermeld in de ingrediëntenlijst

*geen irriterende stoffen zoals parfum: staat onder “fragrance” in de ingredientenlijst of “parfum”

* anti-oxidanten: groene thee, viamine E, vitamine C, vitamine B3, witte thee. Deze moeten redelijk hoog in de ingredientenlijst staan. Zoniet zitten er onvoldoende  in verwerkt wat dan weer geen nut heeft.

 

Ontdek hier al onze andere tips.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *