Zorgt de zon voor minder puistjes?

 

Zalig toch die lekkere warme zon op je huid? Maar wist je dat de zon de grootste buitenaf boosdoener is voor jouw puistjes?

In deze blog van leg ik je uit welk effect de zon heeft op een acne gevoelige huid.

 

Zorgt zonlicht voor minder puistjes?

Nee, als je huid blootgesteld wordt aan de zon, verbetert je acne niet.  Je acne droogt na een beetje zon wel uit en het mooi kleurtje helpt je om puistjes te camoufleren, maar hierdoor zullen je puistjes op lange termijn verergeren. Bovendien is de kans groot dat genezende puistjes of korstjes die aan de zon zijn blootgesteld, permanent donkerder worden, waardoor je ergere littekens krijgt.

 

acné zon

Waarom krijg ik puistjes van de zon?

Puistjes ontstaan door verstopte poriën en een  verhoogde cel vernieuwing. Dit in combinatie met de effecten van UV-straling van de zon is dit enkel een duw in de rug tot nog meer puistjes. Blootstelling aan de zon verergert je puistjes omdat het evenwicht van de huid wordt verstoord.

 

 

Enkele redenen waarom je net meer puistjes krijgt:

1. De zon droogt de huid uit.

Hoewel het misschien logisch lijkt om een acne gevoelige huid “uit te drogen”, heeft elke huid vocht nodig om gezond en in balans te blijven (zelfs een huid die vatbaar is voor acne heeft hydraterende crème nodig). Wanneer je huid uitdroogt, probeert het lichaam dit te compenseren door olie (talg) te produceren, wat direct leidt tot een verergering van acne.

Een 2de effect van de zon die je huid uitdroogt, is dat het oppervlak verhardt. Zo kan de huid moeilijker dode huidcellen afstoten. Wat dan het ideale recept is voor verstopte poriën.

 

2. UV stralen zorgen voor een verhoogde cel vernieuwing

Die zalige warme zonnestralen beschadigen en irriteren de huid. Denken we maar aan roodheid of een verbrande huid. De huid wil zichzelf zo vlug mogelijk herstellen en reageert hierop met een verhoogde cel vernieuwing. Als we een rekensommetje maken: nog meer dode huidcellen in een porie samen met een verhoogde talgproductie = nog meer puistjes.

 

3. De zon laat je zweten.

Als je zweet, creëer je een vochtige omgeving waar acne-bacteriën graag zijn, wat bijdraagt aan puistjes. Bovendien bestaat zweet uit water en zout. En deze laatste zorgt voor meer irritatie van de poriën. Waardoor je dus meer ontstekingen krijgt.

 

Maar, mijn acne verbetert net van de zon!zon acne

Soms hebben mensen de indruk dat hun acne verbetert tijdens de zomer.  Wetenschappelijke testen hebben aangetoond dat UV straling weinig positieve effecten heeft op een acne gevoelige huid. Een mogelijke verklaring kan zijn dat het niet echt de zon is die hiervoor verantwoordelijk is. Maar dat het eerder ligt aan het relax gevoel, genieten, langere  en betere slaapkwaliteit tijdens die luie zomerdagen.

 

 

Dus, hoewel je puistjes na een beetje zon op korte termijn “uitdrogen” en een kleurtje je helpt om puistjes te camoufleren, is de conclusie weliswaar: de zon maakt je acne alleen maar erger!

 

 

Op zoek naar de juiste producten voor jouw acne gevoelige huid? Boek hier jouw gratis huidanalyse