Zorgt een tekort aan vitamine D voor puistjes?

 De zon vitamine… aan welke vitamine denk jij dan?  Wist jij dat er verschillende studies zijn die aantonen dat het een verband heeft met acne?

 

Vitamine of een hormoon?

Aangezien ons lichaam zonstraling nodig heeft om deze aan te maken, is het eigenlijk niet echt een vitamine. Het is een groepsnaam voor in vet oplosbare prohormonen.

Er zijn 2 soorten die belangrijk zijn voor ons: vitamine D2 en vitamine D3 . Deze laatste wordt door ons eigen lichaam aangemaakt. Dit wanneer we genieten van de warme zonnestralen ( vooral UV-B straling ).

Het belang voor een acne gevoelige huid?

 

1. Beter afweersysteem

We weten dat een goed immuunsysteem belangrijk is voor een goede gezondheid. Vitamine D speelt hierin een belangrijke rol. Denken we maar aan zijn rol voor insulineproduktie, immuun- en stress reacties, melanineproductie en vorming van huid- en bloedcellen.

Maar bij een tekort kunnen verschillende huidziekten ontstaan. Denken we maar aan acne,  atopische dermatitis en psoriasis. Bovendien zien we dat een tekort aan vitamine D vaker voorkomt bij mensen die acne gevoelig.

2. Minder ontstekingen

Hij heeft ook een ontstekingsremmende functie op acne. Waardoor bij inname in de vorm van supplementen zorgt voor minder ontstekingen in de huid. Bijvoorbeeld huiduitslag, roodheid, irritatie, ….

3. Talgproductie

Verschillende studies hebben aangetoond dat vitamine D een rol speelt in de hormoonbalans en het regelen van de vetten in de huid. Hierdoor kan je door een verstoorde hormoonbalans, een verstoring in de vetstofwisseling krijgen. Waardoor je een een verhoogde talgproductie in de hand werkt, dus nog meer puistjes…

Waar let ik op bij het aankopen en innemen? 

  1. Het voedingssupplement bevat beter geen biotine. Want dit is een trigger voor de acne gevoelige huid
  2. Het voedingssupplement is op oliebasis wat zorgt voor de beste opname.
  3. Neem hem in tijdens je maaltijd.
  4. Neem je nog andere voedingssupplementen? Check dan of deze al geen vitamine D bevatten.

 

Vraag meer info aan je schoonheidsspecialiste.

 

Auteur: Sofie Dewitte

Bron:

  1. Is vitamin D deficiency a major global public health problem?
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018438/f
  2. Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial
    https://www.researchgate.net/publication/306928886_Comparison_of_Vitamin_D_Levels_in_Patients_with_and_without_Acne_A_Case-Control_Study_Combined_with_a_Randomized_Controlled_Trial