Wat doe ik met mijn zwarte puntjes?

Je hebt ze vast al eens gezien in de spiegel: die lelijke zwarte puntjes op je neus, tussen je wenkbrauwen, op je kin of zelfs op je wangen. Neen, sierlijk zijn ze niet. Gelukkig doen ze geen kwaad. Vanwaar komen die zwarte puntjes? Maar vooral hoe kan jij ze vermijden?

 

Wat zijn die vieze bobbeltjes?

Dit zijn “ open ” comedonen, ook gekend als mee-eters, zwarte puntjes, blackheads. En die zwarte kleur? Die komt wanneer het melaninepigment (deze zit in het talg ) in contact kom met  zuurstof uit de lucht.

 

Enkele onwaarheden over die zwarte puntjes.

Ben ik dan niet proper gewassen? Neen, het hebben van zwarte puntjes heeft niets te maken met een slechte hygiëne. Maar het teveel wassen van het gelaat kan de talgproductie doen toenemen.

Zijn zwarte puntjes en puistjes hetzelfde? Neen, enkel als er een bacteriële ontsteking op de huid is, spreken we van puistjes.

 

Hoe kom ik aan die zwarte puntjes?

Je zal het niet graag horen maar je huid produceert constant talg. Maar er zijn ook enkele andere zaken die onze talgmachine wat harder laten werken. Zo kan een onevenwicht in onze hormonale balans (de pil, menopauze, puberteit), medicatie met corticosteroïden en ons stressniveau onze talgproductie goed in de war brengen.  Deze zorgen voor het aanmaken van het stofje cortisol, die er op zijn beurt zorgt voormeer talg.

Maar ook het gebruik van producten die de poriën afsluiten kunnen een oorzaak zijn. Hier vernoem ik de meest voorkomende verstoppende ingrediënten, … Bv. red algue, Algae Extract, Sodium Lauryl Sulfate, Carrageenan, Isocetyl Stearate, Isopropyl Isostearate, Isopropyl Myristate, Octyl Stearate, , Myristyl Myristate, Potassium Chloride,…

 

Wat doe ik het best?

Oef, ik kan er toch nog vanaf geraken! De beste oplossing is om dagelijks je huid te reinigen met een zachte reiniger, eventueel in combinatie met een milde exfoliant ( bij voorkeur met salicylzuur, amandelzuur of glycolzuur ). Dit ingrediënt verwijdert zacht dode huidcellen, lost vet en talg op zónder de huid te beschadigen.

Toch liever wat make-up op? Gebruik dan olievrije cosmetica, deze sluiten de huid niet af en werken niet verstoppend.

En mijn lekkere frietjes en hamburger? Inderdaad, die laat je beter aan je voorbij gaan. Neem je voedingsgewoonten eens onder de loep en probeer zo veel mogelijk suiker, vet en zuivelproducten te vermijden.

 

Kan ik de verleiding weerstaan?

uitknijpen? Hoe verleidelijk het soms ook is, dit doe je beter niet. Want de kans is groot dat je verkeerd duwt met een ontsteking als resultaat. Ook de beruchte “ black head “ maskers, agressieve producten met een hoog alcoholgehalte en stoomreinigers gebruik je beter niet.  Deze zijn heel slecht voor je huid want ze beschadigen je huidbarrière. Hierdoor krijgen roodheden, ontstekingen vlugger de kans.

 

Auteur: Sofie Dewitte